Checklist zwangerschap

Eerst en vooral: proficiat met je zwangerschap! Geniet er met volle teugen van want voor je het weet, is het alweer voorbij! Maar voor het zover is, is het belangrijk dat je je goed voorbereid op de geboorte. Weet je niet waar te beginnen? Wees gerust, wij hebben een kleine checklist opgesteld om jullie stap per stap te begeleiden doorheen de zwangerschap!

Maand 1-appelpitje

Wanneer de zwangerschap officieel bevestigd is, begin je best de zoektocht naar een kinderopvang. De wachtlijsten zijn soms eindeloos waardoor het moeilijker wordt om een plaatsje te vinden. Stel dit zeker niet te lang uit!

Nog 9 maanden en jullie kleine wonder wordt geboren. Daar hoort natuurlijk een feestje bij! Wij raden aan om zo snel mogelijk een zaaltje te boeken voor de babyborrel.

Maand 2 – druif

3cm-2gram

In de 2de maand van de zwangerschap is jullie baby de grootte van een druif. Het is ook de eerste keer dat je het kindje te zien zal krijgen bij de allereerste echo. In deze maand is het aangeraden om de zwangerschap te melden aan je werkgever zodat hij (indien nodig) tijdelijke vervanging kan zoeken.

Maand 3- kiwi

8cm -30gram

Je lichaam verandert waardoor je het niet meer kan (en wil) verzwijgen! Jullie kunnen het dus van de daken schreeuwen maar je kan de zwangerschap natuurlijk ook op een originelere manier aankondigen. YouTube staat er vol van! Wij lijsten even onze favoriete ideetjes op, maar: wees vooral jezelf!

 • Een rompertje met de aankondiging ‘coming soon…’
 • Indien dit niet je eerste kindje is, kan je een foto plaatsen van de grote broer/zus met de boodschap: ik word grote broer/zus.
 • De eerste knuffel in het kinderbedje leggen
 • Het eerste paar schoentjes naast die van de ouders zetten.

Maand 4- peer

18 cm-150gr

Het kindje moet goed blijven groeien. Het is daarom belangrijk om een keuze te maken wat betreft voeding. Bekijk rustig eens de mogelijkheden en maak een beslissing waar jij je als moeder goed bij voelt.

Maand 5-banaan

27cm -380 gram

Hebben jullie al een naam in gedachten voor het kindje? Je kan online heel veel inspiratie opdoen. Of misschien kies je wel een naam van je favoriete acteur/actrice, zanger/zangeres of BV? Je kan natuurlijk ook gaan voor een klassieke, tijdloze naam. It’s up to you!

Leuk weetje:

Van 25 juli 2020 tot heden waren dit de populairste voornamen:

 • Meisje: Noor, Emma, olivia, Lina en Marie
 • Jongen: Jules, Leon, Lewis, Maurice en Noah

Op de site van Kind & Gezin kan je vele ideeën opdoen

Baby’s hebben meer nodig dan je denkt. de eerste kleertjes zal je uit enthousiasme al gekocht hebben maar heb je al gekeken voor je babyuitzet? Dan is het nu de moment. gelijklopend met je babyuitzet te kiezen leg je al dan niet een geboortelijst aan. hierop kunnen enkele niet dringende zaken komen die je wenst bij je babyuitzet.

Wij sommen graag enkele belangrijke zaken op:

Checklist zwangerschap

Maand 6-venkel

33cm-650 gram

Maand 6 staat ook wel bekend om de drukste maand waar veel beslissingen moeten genomen worden.

Om wat extra centjes te ontvangen is het belangrijk dat je het attest voor kraamgeld aanvraagt bij je sociaal bureau

Doopsuiker

Wil je zelf uw doopsuiker ontwerpen en samenstellen of geef je dit liever uit handen? Je kan bij heel veel doopsuikerwinkels terecht als je alles zelf wilt gaan vullen. Je hebt oneindig veel mogelijkheden dus denk hier goed over na!

Als je dit in maand 6 opstart, heb je nog ruim de tijd om alles te maken of te bestellen. Omdat de bevalling zelden plaatsvindt op de uitgerekende dag, is het belangrijk om hier op tijd aan te beginnen. Zo sta je niet voor verrassingen als de baby er toch wat vroeger is.

Checklist zwangerschap

Geboortekaartjes

Terwijl je het ideale doopsuikerpakketje samenstelt, kijk je best ook voor de kaartjes. Zo kan je ervoor zorgen dat deze in dezelfde lijn lopen en het 1 mooi geheel wordt!

Meter en Peter

Wie wordt de meter en peter van jullie oogappel? Je kan gaan voor de broer; zus, grootouders of zelfs voor vrienden. Vroeger werd ervan uitgegaan dat je de eer aan de toekomstige grootouder gaf. Maar nu is de keuze volledig vrij van morele verplichtingen.

Deze belangrijke vraag kan je ook op een originele manier stellen. Zorg bijvoorbeeld voor een gepersonaliseerde attentie. Zo wordt dit een moment die jullie nooit meer zullen vergeten!

Ook voor deze belangrijke vraag zijn een tal van originele cadeautjes

 • voor de meter een leuk gevuld koffertje met badproducten.
 • voor de peter die al graag een biertje drinkt.
 • Kaars met bedrukking naar keuze

Checklist zwangerschap

Maand 7-krop sla

36cm-1100 gram

Nu julie het meeste al hebben gekozen kunnen jullie aan de slag gaan met de kinderkamer! Inrichten, schilderen, monteren, decoreren… er is veel werk aan de winkel. Daarna kan je het kersverse kamertje gezellig en persoonlijker maken door bijvoorbeeld een schommelpaardje te zetten, knuffeltjes te kopen, nachtlampje te plaatsen etc. Wat ook leuk is, is het kadertje met de eerste echo op de kast zetten. Zo herbeleef je dat magische moment steeds opnieuw.

Nu kunnen die eerste kleertjes ein-de-lijk in het kastje worden gehangen.

Je baby begint goed te groeien in de 7de maand en is nu ongeveer 36 cm groot en weegt ongeveer 1100 gr. Je merkt dat sporten en bewegen moeilijker gaat. Als je toch wilt blijven bewegen, zijn er tegenwoordig verschillende mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld zwangerschapszwemmen of aan zwangerschapsyoga doen.

Maand 8- komkommer

40 cm 1800 gr

Wauw, le moment suprême komt er bijna aan! Dit zijn de laatste voorbereidingen voor de baby er eindelijk is:

 • Wie zal er een geboortekaartje ontvangen? Schrijf op voorhand de adressen zodat je hier na de geboorte niet meer over hoeft na te denken.
 • Wat zal met grote zus en/of broer gebeuren wanneer jullie naar het ziekenhuis moeten? Voorzie zeker opvang bij oma en opa. Zorg dat alles op voorhand is besproken zodat jullie niet voor verrassingen komen te staan wanneer het zover is.
 • Binnenkort zal je bevallen! Het is goed om al op voorhand een koffertje te maken. Wat moet hier ZEKER in?

Checklist zwangerschap

Maand 9- watermeloen

50cm-3400gram

De bevalling kan nu voor elk moment zijn. Je kan je al voorbereiden voor na de bevalling door eventueel al op voorhand te kokerellen om daarna in te vriezen. Zo heb je altijd iets achter de hand en kan je met volle teugen genieten van jullie liefste schat.